Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

Baia Sprie (Felsőbánya) – Történet

Baia Sprie (Felsőbánya) – Történet

Baia Sprie (Felsőbánya) Máramaros megye észak-nyugati részén található; azon közösségek egyike, amelyek a térség bányászgyűrűjét alkotják.
Baia Spire (Felsőbánya) jelenős történelmi múlttal rendelkezik. Emberi település nyomai maradtak fenn már a Kr.u. I. és II. századból. Viszonylag késői a város első írásos említése; 1329-ből maradt fenn egy oklevél, amelyben az akkori magyar király, Károly Róbert, adományozza az első kiváltságokat a városnak.
A város latin megnevezése Mons Medius, ami Középhegyet jelent. A város léte már ebben az időben is a bányászathoz kapcsolódott. Az írott dokumentumokban évszázadokon keresztül együtt említik, mint szabad királyi várost Rivulus Dominarium, a mai Nagybánya nevével.
1360-ban Montana Nostra néven említik a dokumentumok, 1348-ban mint Civitas Medio Montis várat említik, 1390-ben Felsőbánya néven, 1406-ban ismét Civitas de Monte Medio, majd később a XIX. században, 1851-ben ismét a Felsőbánya névvel találkozunk. Ha a Baia szó bányát jelent, a Spria a latin asper szóból ered, ami kegyetlent jelent, vagyis Felsőbányán kegyetlen körülmények között kiaknázható bányák voltak. A város öregei azt mondják, hogy a Spria név egy istennő neve. Erre bizonyíték a város régi központjában álló szobor, amely az istennőt ábrázolja.
Baia Spire (Felsőbánya), a Săsar (Zazar) folyó völgyében, a Gutai-hegység lábánál, 91 km2 -nyi területen fekszik. Különleges természeti tája miatt a XVIII. és XIX. században üdülőhelyként is nyilvántartották. Felsőbánya és Nagybánya bányái sokáig a királynő tulajdonát képezték.
1411-ben Zsigmond király a két várost Lazarevics István, szerb despotának adományozta, a Nándorfehérvári vár fejében, majd később 1427-ben Brankovics György lett a város ura. Mindkét név keserű emlékeket hagyott az akkori lakósságban. Elnyomták az ott lakókat a saját meggazdagodásuk érdekében.
1446 és 1453 között, Hunyadi János uralkodása alatt, aki egyben a térség tulajdonjogát is birtokolta, a város kiváltságokat kapott. Később további kiváltságokat élvezhetett a város Hunyadi Mátyás jóvoltából. A város lakossága egy sor keserűséget okozó eseménynek volt kitéve, mint:

• 1460-ban a lengyel Albert herceg feldúlta a várost
• 1562-ben a törökök kitartóan támadták a településeket
• 1589-ben a város majdnem teljesen leégett
• 1690-ben a város átadta bányáit az államnak, amely ennek fejében kifizette a város adósságait
• 1710-ben a pestisjárványban 580 városlakó halt meg
• 1771-ben betörtek a tatárok a városba
• 1780-ban a várost elárasztotta a víz, tönkretéve nagyon sok lakóházat
• 1782-ben sáskajárás lepte el a várost, ami nagy károkat okozott a termésben
Mindezek ellenére a város életben maradt. A Bányadomb mélyén rejlő gazdagság biztosította a város jólétét és a károk helyreállítását.
Voltak virágzó időszakok, akárcsak válság időszakok is, amikor visszaesett a lakósság száma. Mária Terézia császárnő idejéből maradtak fenn az első adatok a népsűrűségre vonatkozóan: a lakósság 300-ról 5000-re nőtt és nagyjából változatlan maradt a múlt század közepéig.

ELÉRHETŐSÉG

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

VALUTAÁRFOLYAMOK

METEO

Top