Inforegio UE Guvernul României MDRAP UAT Orașul Baia Sprie Instrumente Structurale 2007-2013

-->

A Chendra krátertavak tőzeglápja

A Chendra krátertava a Gutai hegy alatti krátertóként is ismert, a „gleccsertavakat” képviseli a térségben (egyesek preglaciális tóként tartják számon). A Kakas szikla alatt található, 1053 m magasan, a Gutai hegység északi lejtőjén. Itt két tavat találunk, egyik 5 x 10 m, másik 5 x 15 m, egy korábbi nagy tó maradványai, amely deformálódás, mocsarasozás révén, 2,7 hektáron elterülő kidomborodó láppá változott.
A krátertavat túlnyomórészt a légköri csapadék táplálja vízzel. Domborodó felülete, kupola alakú, kb. 4 m magas, növényzetét nagyrészt északi moha alkotja, amelyre fekete és vörös valamint tőzegáfonya telepedett.

A tavi rész közelében, terül el egy tőzegláp, egy oligotróf mocsár, ahol a tőzeg vastagsága helyenként eléri a 8 métert.
A láp 24.592 m2-en terül el, és egy sor nagyon ritka északi növényfajta található itt, egyesek relikviáknak számítanak.
A kereklevelű harmatfű (Drosera rotundifolia) és a Közepes harmatfű (Drosera intermedia) – húsevő növények, amelyek tökéletesen alkalmazkodtak a tápanyagban szegény élőhelyükhöz. Ez az egyedi ökoszisztéma 95%-ban vízből áll, egybefüggőségét az élő növénytakaró és a felszínt átszövő gyökerek adják.
Más ökoszisztémákkal ellentétben, itt az elhalt növények a mocsárban nem bomlanak le. Az oxigén hiánya a levegőtlen vízi világban gátolja a mikroorganizmusok megtelepedését (baktériumok és gombák), amelyek a lebomlási folyamatokért felelősek. Ilyen feltételek mellett a halott növényzet tőzegesedik, összegyűlik a mélyben tőzegréteget alkotva.
A kialakult tőzeg tudományos szempontból nagy jelentőséggel bír, mivel az elhalt növényeket és állatokat megőrzi, így valóságos laboratóriummá válik a különböző fajok vizsgálatát szolgálva.

 

Fotógaléria

{gallery}tinov{/gallery

ELÉRHETŐSÉG

CNIPT BAIA SPRIE, Strada Câmpului nr. 1A, 435100, Baia Sprie, județul Maramureș
+40 362.803.693
+40 362.803.693
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

VALUTAÁRFOLYAMOK

METEO

Top